Unatoč visokom vodostaju Save, nema razloga za zabrinutost

Izvor: BPŽ
Izvor: BPŽ

Sadržaj

U Slavonskom Brodu 14. ožujka 2018. godine  zasjedao je uži sastav Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije radi utvrđivanja stanja vezanog uz porast vodostaja.

Službeno priopćenje Brodsko-posavske županije:

Slavonski Brod 14. ožujka 2018. S obzirom na porast vodostaja rijeka u Republici Hrvatskoj, danas je u Velikoj vijećnici županijske uprave u 12 sati zasjedao uži sastav Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije kako bi razmotrio situaciju na svom području, ali i pravovremeno  izvijestio građane o aktualnom stanju i poduzetim preventivnim mjerama. Sjednicom je predsjedavao načelnik Stožera CZ BPŽ  Stjepan Bošnjaković dok su istoj nazočili predstavnici Područnog ureda za  zaštitu i spašavanje, VGI- a Šumetlica-Crnac i Brodska Posavina, HGSS-a, vatrogastva i tima Civilne zaštite za spašavanje iz vode.

Također, sjednici su nazočili i načelnik Stožera CZ Slavonskog Broda Hrvoje Andrić te predstavnici  stožera civilne zaštite  9 općina Brodsko-posavske županije koje se nalaze uz rijeku Savu. Iz izvješća predstavnika VGI-a zaključeno je da, usprkos visokom vodostaju rijeke Save koja je i nadalje u vrlo blagom porastu, nema mjesta za zabrinutost obzirom da će prema svim prognozama vodostaj Save tijekom vikenda doseći svoj vrhunac čime će se ući tek u režim redovnih mjera obrane od poplava.

Na sjednici Stožera donesen je slijedeći ZAKLJUČAK u povodu razmatranja stanja obrane od poplava na području Brodsko-posavske županije:

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije primio je informaciju o stanju obrane od poplava na području Brodsko-posavske županije (VGI Brodska Posavina i VGI Šumetlica – Crnac) i utvrdio da je situacija s rijekom Savom na području Brodsko-posavske županije pod kontrolom te da nema mjesta za zabrinutost. U narednom razdoblju očekuje se porast vodostaja rijeke Save, koji će najvjerojatnije dosegnuti redovne mjere obrane od poplava.

Nadležne službe, VGI Brodska Posavina i VGI Šumetlica – Crnac se nalaze na terenu i prate stanje sukladno Državnom planu obrane od poplava.

VGI Brodska Posavina i VGI Šumetlica – Crnac će, sukladno Planu obrane od poplava, biti u kontaktu i pravovremeno izvještavati Centar 112, županijski, gradski i općinske stožere o stanju obrane od poplava, stanju protoka na vodotocima koji prolaze kroz županiju, prognozi vodostaja, kao i prognozi za padaline koje mogu dovesti do povećanja vodostaja.

 

Skip to content